Abidjan's Cathedral in Ivory Coast

Catedral Abidjan

The Saint Paul’s Cathedral in Abidjan (Ivory Coast) is one of the most prestigious buildings in the city. It was designed by the architect Aldo Spirito and it represents the mother church of the Roman Catholic Archdiocese of Abidjan. 40 years after its construction, the government decided to invest on its renovation and UDE was part of it by offering a complete sound system focused on adapting to the acoustic complexity of the building.

At starters, the study did not turn out to be an easy task due not only to the buildings dimensions that would directly affect to the reflections and delays of sound ( the internal area is about 4300 m2 and the total capacity is of 5000 people) but also because of the acoustic conditions of the same. Initially, we proposed a system that was expanded later in the second proposal as a measure of sound reinforcement which could cover all the corners of the church and offer a uniform coverage in terms of sound level as well as intelligibility.  Obviously for this demanding requirements, the design required the use of the most reliable and effective solution. In this case, the use of the DSP active line array speakers was the most valuable resource. In order to fit the demands of the project, it required up to 12 line array speakers that were distributed symmetrically inside the building.

 Besides, the cathedral has a particular structure. Due to its dimensions, the church can offer two type of masses in two different areas: the main one is for important events at its full capacity. The other one is for masses with fewer people and probably the most frequent. This particular requirement forced to include in the design a zone-based system that could enable the configuration of both type of events. For that reason, we included the self-amplified matrix for 4 zones (MXA-400).

The rest of the system included as well all the microphone system, preamplifier to mix all the input signals as well as a monitoring system located at the altar formed by wall mounted boxes.

Attached in this article we include some pictures of the final installation:

1 2
3 4
5 6

7